In de Malinese stad Timboektoe zijn luide explosies gehoord bij een VN-basis waar vorige week een blauwhelm werd gedood en meerdere mensen gewond raakten na een aanval. 

Volgens een bron bij de Verenigde Naties is de basis beschoten met mortiervuur. Getuigen in de stad telden zeker drie explosies. Er zijn nog geen berichten over mogelijke slachtoffers.

Vorige week vuurden aanvallers tientallen mortiergranaten af op de basis en lieten twee auto's met explosieven ontploffen. Ze konden tot dichtbij naderen omdat ze zich vermomd hadden als VN-soldaten.

Sinds 2013 zijn al 162 soldaten in Mali omgekomen. Daarmee is het de dodelijkste vredesoperatie ooit. Eind februari kwamen nog vier blauwhelmen uit Bangladesh om het leven, toen bij hun voertuig een bom ontplofte.

Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan de VN-missie in Mali. De planning is dat de Nederlandse militairen tot eind 2018 in het Afrikaanse land blijven..

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!