De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft een handelsreis in Groot-Brittannië onderbroken om terug te keren naar zijn onrustige thuisland, waar sinds deze week gewelddadig wordt geprotesteerd.

Het is vooral onrustig in de provincie North West. Demonstranten zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen de werkloosheid, woningnood en corruptie.

De demonstraties begonnen woensdag, toen betogers het vertrek van de provinciale leider Supra Mahumapelo eisten. Niet lang daarna ontaardden de protesten in plunderingen, geblokkeerde wegen en brandende voertuigen, schrijft de BBC. Betogers raakten in gevecht met de politie.

"Om aandacht aan de situatie in North West te geven, heeft de president besloten om zijn bezoek te onderbreken", laat Ramaphosa's regering weten in een verklaring. De president leidde een delegatie die investeringen probeert te werven voor zijn land.

Hij roept op tot kalmte en vroeg de politie om terughoudend op te treden. Sinds woensdag zijn er negen mensen aangehouden.

Zuma

Ramaphosa is sinds februari president van Zuid-Afrika. Hij is de opvolger van Jacob Zuma, die werd weggestuurd door het parlement. De haperende economie verbeteren is een van de prioriteiten van de nieuwe regering.

De president heeft vrijdag crisisoverleg met zijn partijgenoten van het ANC. De bekritiseerde regionale leider Muhamapelo behoort ook tot de regeringspartij. Volgens hem zijn de demonstraties een poging hem in diskrediet te brengen.