Miguel Diaz-Canel volgt Raúl Castro op als president van Cuba. De 57-jarige Diaz-Canel werd woensdag al formeel voorgedragen door de Nationale Assemblee van het land en is sinds donderdag officieel president.

De 86-jarige Castro is na tien jaar met pensioen gegaan. Eigenlijk zou hij al in februari vertrekken, maar vanwege de nasleep van de orkaan Irma werd dit moment verschoven.

Cuba heeft geen reguliere presidentsverkiezingen. De nieuwe president wordt gekozen door parlementariërs van de Nationale Assemblee.

Raúl Castro blijft hoofd van het leger en voorzitter van de Communistische Partij, waartoe ook Diaz-Canel behoort. Castro heeft donderdag wel verklaard dat Diaz-Canel het voorzitterschap van de Communistische Partij kan overnemen "wanneer de tijd rijp is".

Einde Castro-tijdperk

Met het terugstappen van Castro als leider van Cuba krijgt het land voor het eerst sinds de jaren zestig een leider die niet uit de Castro-familie komt.

Raúl Castro volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die gezondheidsproblemen had. 'El Lider' stierf in november 2016 op 90-jarige leeftijd.

'Brave communist'

Diaz-Canel wordt gezien als een 'brave communist', hoewel hij zich wel liberaler voordoet dan zijn voorgangers. Zo is hij bijvoorbeeld een groot voorstander van technologische ontwikkelingen.

Diaz-Canel krijgt te maken met enkele grote uitdagingen. De economie van Cuba groeide vorig jaar weliswaar met iets meer dan een procent, toch heeft het land nog altijd te kampen met grote financiële en maatschappelijke problemen.

Toch wordt niet verwacht dat hij enorme veranderingen door zal voeren, gezien het feit dat hij al jaren tot de intimi van Castro behoort.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!