Vier Oekraïners staan in Londen terecht, omdat ze met een zeilboot negentien illegale immigranten van Nederland naar Engeland hebben gesmokkeld.

Een van de Oekraïners heeft inmiddels een bekentenis afgelegd, twee anderen zijn eveneens schuldig bevonden.

De mensensmokkelaars hadden afgelopen najaar in Lemmer zeiljacht Flamingo gehuurd. Daarbij gebruikten ze valse identiteitsbewijzen, aldus de aanklager in Londen.

Met het zeiljacht gingen ze over de Noordzee naar de Engelse kustplaats Southwold. Kort na het afmeren kwam de kustwacht. Twee vermeende smokkelaars en negen migranten werden opgepakt. Twee andere smokkelaars waren toen al met tien illegalen onderweg naar de stad Ipswich. Ook zij werden meegenomen naar het bureau.

Onverantwoord

Volgens de Britten was de reis met de zeilboot onverantwoord. "Het jacht was totaal niet geschikt voor zo'n reis. Als ze in de problemen waren gekomen, hadden er doden kunnen vallen. Maar dat kon de bende niets schelen, ze wilden alleen geld verdienen aan de wanhoop van anderen", aldus de Britse autoriteiten in een verklaring.

Op 10 mei horen de mensensmokkelaars wat hun straf wordt. Een vierde verdachte is vrijgesproken, maar wordt het land uitgezet, omdat hijzelf ook illegaal was.

De verhuurder van het jacht laat weten dat het jacht inmiddels zonder schade weer terug is.