De voormalige Amerikaanse First Lady Barbara Bush is dinsdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

Ze was al langer ziek. Onlangs werd besloten om haar niet langer medisch te behandelen, maar te "richten op palliatieve zorg".

In januari werd Barbara Bush al samen met haar echtgenoot, oud-president George H. W. Bush, opgenomen op de intensive care. Ze had toen last van vermoeidheid en hoesten. Daarna werd Bush naar verluidt verzorgd in haar huis in Houston en wilde niet meer terug naar het ziekenhuis.

Barbara Bush is ook de moeder van een voormalige president. Haar zoon George W. Bush zat van 2001 tot 2009 in het Witte Huis. Echtgenoot George H. W. Bush was van 1989 tot 1993 aan de macht.

Barbara Bush overleden: Een eigenzinnige First Lady
125
Barbara Bush overleden: Een eigenzinnige First Lady

Huishouden

Barbara Bush werd geboren als Barbara Pierce op 8 juni 1925. Ze groeide op in Rye in de staat New York. In 1945 trouwde ze met George H. W. Bush, die in 1989 de 41e president van de Verenigde Staten zou worden.

Bush stond bekend om haar scherpe tong en hielp onder meer analfabetisme bestrijden. Tijdens het presidentschap van haar man hield ze zich grotendeels afzijdig van de politiek en was ze meer geïnteresseerd om het huishouden in goede banen te leiden.

Ze had zes kinderen, van wie een dochter op driejarige leeftijd overleed aan de gevolgen van leukemie. Een andere bekende zoon is Jeb Bush, de voormalig gouverneur van Florida. Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen had hij zich kandidaat gesteld namens de Republikeinen, maar hij haakte vroegtijdig weer af.

Trump

President Donald Trump en zijn vrouw Melania hebben hun medeleven betuigd. In een verklaring laten ze weten dat Bush "een pleitbezorgster was van het Amerikaanse gezin".

"Ze zal lang herinnerd worden vanwege haar sterke toewijding aan het land en het gezin, die ze beide onfeilbaar heeft gediend'', aldus de huidige Amerikaanse president in de verklaring.