Drie rechtbanken in Turkije hebben bij elkaar 28 militairen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun aandeel in de mislukte couppoging in juli 2016.

De militairen zijn onder meer schuldig bevonden aan een poging om de rechtsorde omver te werpen. De vonnissen werden geveld door rechtbanken in Istanbul en in de provincies Mus en Sirnak.

Donderdag loopt de noodtoestand in Turkije af. De noodtoestand, waardoor bijvoorbeeld de politie en het leger meer bevoegdheden hebben, werd na de couppoging ingesteld al zes keer verlengd. Verwacht wordt dat het parlement woensdag weer met een verlenging van drie maanden instemt.

De oppositie eist al geruime tijd opheffing van de noodtoestand. Ook het bedrijfsleven protesteert tegen de lange duur van de maatregel, die investeerders afschrikt. Door de noodtoestand kan bijvoorbeeld een avondklok worden ingesteld en kunnen media worden beperkt.

Griekenland

Turkije beschuldigt Griekenland van het schenden van het internationaal recht door acht Turkse militairen niet uit te leveren die volgens Ankara betrokken waren bij de mislukte staatsgreep.

De landen liggen met elkaar overhoop over verschillende kwesties. Ankara is onder meer boos het weigeren van Griekenland om de militairen terug te sturen, die kort na de couppoging naar het land zijn gevlucht en politiek asiel hebben aangevraagd.

De twee NAVO-bondgenoten waren het maandag nog oneens over het hijsen van de Griekse vlag op een onbewoond eiland in de Egeïsche Zee. Turkije heeft de vlag verwijderd.

Na een kabinetsbijeenkomst in Ankara dinsdag riep de woordvoerder van de Turkse regering Griekenland op om af te zien van wat hij provocaties noemde om ''ongewenste gebeurtenissen" in de Egeïsche Zee te voorkomen.