Het is tijd om met Albanië en Macedonië te gaan onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie. Die aanbeveling doet de Europese Commissie aan de 28 EU-landen.

Beide kandidaat-lidstaten hebben voldoende vooruitgang geboekt voor onderhandelingen, aldus Brussel, maar er is nog wel een lange weg te gaan, onder meer op het vlak van corruptie- en misdaadbestrijding.

Brussel flirt al langer met de zes landen op de westelijke Balkan die EU-lid willen worden. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reisde afgelopen voorjaar langs de zes hoofdsteden met de boodschap dat ze perspectief op toetreding houden, maar wel eerst hun onderlinge conflicten moeten oplossen.

Juncker zei dinsdag dat de Europese Unie zich open moet stellen voor nieuwe lidstaten uit de Balkan om een nieuwe oorlog in de regio te vermijden.

Moeizaam

Met Servië (2012) en Montenegro (2014) worden sinds enige jaren moeizame onderhandelingen gevoerd. Brussel heeft 2025 als "indicatief" richtjaar voor toetreding genoemd, maar diplomaten beschouwen dat niet als realistisch. Bosnië-Herzegovina en Kosovo blijven voorlopig potentiële kandidaten.

De EU-regeringsleiders komen eind mei bijeen in Sofia voor een top over de westelijke Balkan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok kan er niet worden gemarchandeerd met de toetredingscriteria. Kandidaat-landen moeten eerst grote vooruitgang laten zien, aldus de bewindsman. ''Nederland is hierin heel strikt.’’

De Franse president Macron toonde zich woensdag ook terughoudend met zijn uitspraak dat de Europese Unie eerst zijn zaakjes intern op orde moet krijgen voordat er landen bijkomen.

Turkije

De toetreding van Turkije tot de EU raakt steeds verder uit het zicht. De toetredingsonderhandelingen blijven dan ook in de ijskast, maar de Europese Commissie adviseert in haar jaarlijkse voortgangsrapport niet om de gesprekken definitief te staken. Wel moet Ankara ''zonder uitstel’’ de noodtoestand opheffen.

Na de verijdelde staatsgreep van 2016 ging het in Turkije fors achteruit met basisvrijheden, onafhankelijke rechtspraak en de hervorming van het openbaar bestuur, aldus de commissie.

De massa-ontslagen en arrestaties van vermeende tegenstanders van de regering baren grote zorgen, evenals de inperking van basisrechten. Turkije krijgt wel een pluim voor de economische prestaties en de opvang van bijna 4 miljoen vluchtelingen.

Stekker

De lidstaten zijn niet bereid definitief de stekker uit de onderhandelingen te trekken, mede vanwege het belang van Turkije op het vlak van migratie en terrorismebestrijding. Het Europees Parlement wil dat wel, als de grondwetswijziging waardoor president Erdogan meer macht krijgt wordt doorgevoerd. De bevolking stemde daar vorig jaar voor in een referendum.

Het signaal van het parlement zou aanzienlijk versterkt worden als de commissie en lidstaten zich erachter zouden scharen, reageerde Turkije-rapporteur Kat Piri (PvdA). Haar D66-collega Marietje Schaake noemt het rapport ''een schrijnend verslag van achteruitgang. Een heldere boodschap is daarom broodnodig: met zijn dictatoriale koers slaat Erdogan de deur naar Europa voor de Turkse bevolking dicht."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!