De politiechef van Slowakije, Tibor Gaspar, is de laan uitgestuurd door premier Peter Pellegrini en moet volgende maand vertrekken. Tienduizenden Slowaken hadden eerder deze maand het vertrek geëist van Gaspar omdat ze het onderzoek naar de moord op de onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde niet vertrouwen.

De minister van Binnenlandse Zaken Tomas Drucker had de politiechef de hand boven het hoofd gehouden. Maar Drucker kondigde maandag zelf zijn aftreden aan om de gemoederen in Slowakije tot bedaren te brengen.

De moord op de 27-jarige Kuciak en diens vriendin eind februari veroorzaakte een politieke crisis in het land. Tot dusver is er in verband met deze zaak nog niemand in staat van beschuldiging gesteld.

De demonstranten die het ontslag van Gaspar eisten, willen de garantie dat er iemand wordt aangesteld die volstrekt onpartijdig onderzoek gaat doen naar de dood van Kuciak.

Kuciak deed voor zijn dood onderzoek naar Italiaanse zakenlieden die mogelijk banden hadden met de maffia. Hij heeft in het verleden ook geschreven over mogelijke belastingfraude door een vastgoedontwikkelaar die banden had met de Slowaakse regering.