Starbucks sluit 8.000 vestigingen tijdelijk om training racismebestrijding

Koffiewinkelketen Starbucks gaat volgende maand op de Amerikaanse thuismarkt ruim 8.000 vestigingen tijdelijk sluiten om personeel te trainen op het gebied van racismebestrijding.   

Het bedrijf zet die stap na de arrestatie van twee donkere mannen bij een Starbucks-vestiging in Philadelphia. De twee zaten bij een tafel zonder een bestelling te doen. Toen ze gebruik wilden maken van het toilet belde de manager van de vestiging de politie.

Die deed de mannen handboeien om en verwijderde ze uit de winkel.

Een filmpje dat hiervan werd gemaakt, verspreidde zich in een noodtempo over sociale media en leidde tot veel boze reacties. De keten zou racistisch zijn omdat dit mensen met een witte huidskleur niet zou zijn overkomen.

Training

De vestigingen gaan op 29 mei tijdens de middag allemaal dicht voor de training. Er doen in heel de Verenigde Staten bijna 175.000 werknemers van Starbucks mee. Het lesmateriaal zal ook gebruikt worden bij het opleiden van nieuwe werknemers.

Starbucks is vanwege de grote publieke ophef in ernstige verlegenheid gebracht door het incident in Philadelphia. Topman Kevin Johnson bracht een bezoek aan Philadelphia en bood zijn excuses aan voor de zaak.

Black Lives Matter

Vele tientallen mensen protesteerden de afgelopen dagen voor de Starbucks-vestiging. Zij eisten het ontslag van de manager en de betrokken politieagenten.

Ook Black Lives Matter, de beweging die werd opgericht om een vuist te vormen tegen recente racistische incidenten binnen de Amerikaans politie, en de populaire donkere komiek Kevin Hart bemoeiden zich met de zaak.

Maatregelen

Zelfs burgemeester Jim Kenney van Philadelphia mengde zich in de discussie. Hij distantieerde zich van de actie en stelde dat elke vorm van mogelijk racisme in zijn stad niet getolereerd wordt.

Starbucks heeft nu de manager in kwestie ontslagen, melden Amerikaanse media. Directeur Kevin Johnson van de koffieketen heeft zijn excuses aangeboden en heeft aangekondigd dat het bedrijf maatregelen gaat nemen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Tip de redactie