EU-voorzitter Jean-Claude Juncker moet de benoeming van zijn nieuwe topambtenaar Martin Selmayr heroverwegen. Het Europees Parlement eist dat ook andere kandidaten mogen solliciteren. De aanstelling kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen.

De stafchef van voorzitter Jean-Claude Juncker werd eind februari opeens benoemd tot secretaris-generaal van het dagelijks EU-bestuur.

Volgens het Europees Parlement verliep de promotie erg schimmig, maar Juncker houdt vol dat alles strikt volgens het boekje is gegaan.

Selmayr (47) had gesolliciteerd op de functie van adjunct-secretaris-generaal. Maar Juncker schoof de Duitser vrijwel direct door naar de hoogste ambtelijke post die op 1 maart vrijkwam omdat de Nederlandse EU-ambtenaar Alexander Italianer met pensioen ging.

Vriendjespolitiek

Het Europees Parlement eist nu volgens de website Politico van Juncker dat hij de benoeming van Selmayr heroverweegt en een open sollicitatie uitschrijft, zodat ook andere mensen zich kunnen aanmelden voor de functie.

Hiermee komt ook de positie van Juncker onder druk te staan, die in de wandelgangen heeft gezegd zijn lot aan dat van Selmayr te hebben verbonden. Volgens verschillende parlementariërs speelt Juncker met vriendjespolitiek en schimmige promoties eurosceptici in de kaart.

Voet bij stuk

De kwestie werd maandagavond besproken in de commissie die over de benoeming gaat. Woensdag wordt er in het Parlement zelf gestemd over de kwestie. Juncker heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de parlementariërs.

Als Juncker voet bij stuk houdt, zou het Europees Parlement hem weg kunnen sturen. Maar hiervoor is een tweerderde meerderheid in het parlement nodig.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!