Een Russische onderzoeksjournalist, Maxim Borodin, die schreef over de dood van Russische huurlingen in Syrië, is om het leven gekomen door een val uit zijn appartement op de vijfde verdieping. Volgens de autoriteiten in Jekaterinenburg is geen zelfmoordbriefje gevonden en is de kans klein dat het om een misdrijf gaat.

Een vriend van Borodin zei tegen de BBC dat hij een dag eerder in de vroege ochtend belde en zei dat ''er iemand met een wapen op zijn balkon stond en mensen met camouflagekleding en masker op de overloop van de trap''. Later zou zijn gebleken dat het om een oefening van de veiligheidsdiensten ging.

Afgelopen donderdag troffen buren Borodin zwaargewond aan bij het gebouw. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later aan zijn verwondingen overleed.

Borodin schreef voor zijn dood over Russische huurlingen die in februari tijdens een confrontatie met Amerikaanse troepen in Syrië zouden zijn omgekomen. Het vertrekkende hoofd van de CIA, Mike Pompeo, zei vorige week dat daar ''een paar honderd'' huurlingen omkwamen.

De lezing van de Russische autoriteiten dat Borodin zelfmoord heeft gepleegd, is door collega's van Borodin en internationale persvrijheidsorganisaties met scepsis ontvangen. Zijn chef bij de krant Novvy Den zei zich niet te kunnen voorstellen dat Borodin redenen had om zelfmoord te plegen.

Rusland bezet de 83ste plaats van in totaal honderd landen op de internationale persvrijheidsindex van Freedom House. Er worden regelmatig regeringskritische journalisten vermoord.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!