Tienduizenden inwoners van Slowakije zijn zondag opnieuw de straat opgegaan om het vertrek te eisen van meer topfunctionarissen. Ook willen ze een harde aanpak van corruptie. 

''Slowakije moet een land zijn waar corruptie wordt bestraft, in plaats van moed'', zegt één van de organisatoren van het protest. Nieuwssite Dennik N schat dat zo'n dertigduizend mensen afkwamen op de demonstratie in hoofdstad Bratislava. 

Betogers eisen het vertrek van politiechef Tibor Gaspar en special aanklager Dusan Kovacik. Hij is verantwoordelijk voor de vervolging van politici en ambtenaren die zich schuldig maken aan corruptie en machtsmisbruik, maar maakt daar volgens critici onvoldoende werk van.

De geruchtmakende moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde leidde dit jaar tot een politieke crisis in het land. Premier Robert Fico ruimde het veld, maar dat gaat betogers niet ver genoeg.

Maffia

Kuciak deed voor zijn dood onderzoek naar Italiaanse zakenlieden die mogelijk banden hadden met de maffia. Hij heeft in het verleden ook geschreven over mogelijke belastingfraude door een vastgoedontwikkelaar die banden had met de Slowaakse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Robert Kaliňák.

Na de dood van de 27-jarige journalist en zijn verloofde stapte Kaliňák uit de politiek, op aandringen van een van de coalitiepartijen. De minister ontkende echter buiten zijn boekje te zijn gegaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!