Meer dan driehonderdduizend mensen zijn zondag in Barcelona de straat opgegaan om de vrijlating te eisen van de door Spanje gevangen gehouden separatistenleiders. De Catalaanse politici zitten vast wegens de organisatie van het illegale referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober.

Veel betogers droegen rood-geel gestreepte Catalaanse vlaggen en spandoeken met daarop de woorden 'vrijheid’ en 'geen gegijzelden meer’. De politie schatte op Twitter het aantal deelnemers op ongeveer 315.000. De organisatie spreekt van 750.000 demonstranten.

De demonstratie was georganiseerd door 'Espai Democràcia i Convivència' (Ruimte voor democratie en co-existentie), een platform dat onlangs werd opgericht door tientallen politieke en sociale groepen, onder wie het Nationale Catalaanse Assemblee (ANC) en de culturele vereniging Omnium Cultural, aldus Spaanse media.

Het motto van de demonstratie is: "Voor rechten en vrijheden, voor democratie en cohesie, wij willen jullie thuis". 

Gevangenen

Een half jaar geleden namen de Spaanse autoriteiten Jordi Sánchez, de beoogde opvolger van de voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont en de leider van Omnium, Jordi Cuixart, als eersten gevangen. In totaal zitten nu negen separatisten in hechtenis.

Zeven andere vooraanstaande Catalaanse politici, die in staat van beschuldiging zijn gesteld, zijn in ballingschap gegaan in België, Schotland of Zwitserland. Zij worden onder meer beschuldigd van rebellie en subversief gedrag.

Puigdemont

Puigdemont zelf werd eind maart aangehouden toen hij vanuit Denemarken Duitsland binnenreed op weg naar zijn toevluchtsoord in België. Spanje had daartoe een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

De oud-premier is inmiddels op borgtocht vrij. De Duitse rechter moet zich nu uitspreken of Puigdemont overgedragen kan worden aan Spanje wegens verduistering van overheidsgeld.

Uitzetting wegens rebellie, waarvan Puigdemont ook wordt beschuldigd in Spanje, werd eerder al afgewezen. Catalonië moet uiterlijk eind mei een nieuwe premier benoemen. Wanneer dit niet gebeurd, zal de regio nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!