Tienduizenden Hongaren zijn de straat opgegaan om hun ongenoegen duidelijk te maken over de verkiezingsoverwinning van premier Viktor Orbán. De organisatoren van het protest eisen een hertelling van de stembiljetten, vrije media en een nieuw kiesstelsel. Ook willen ze dat oppositiepartijen beter samenwerken.

De regerende Fidesz-partij van Orbán is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen, die ongeveer een week geleden zijn gehouden. Door zijn winst heeft hij een vierde termijn als premier zeker gesteld. 

Teleurgestelde kiezers verzamelden zich zaterdag bij de Hongaarse Opera in Boedapest voor een mars richting het parlement. Sommige demonstranten hadden borden meegenomen met opschriften als ''Weg met Orbán''. Ook scandeerden deelnemers ''wij zijn de meerderheid''.

Een van de betogers beklaagde zich over het kiesstelsel, dat Fidesz op oneerlijke wijze zou bevoordelen. De vrouw haalde ook uit naar de oppositie, die ze ''pathetisch'' noemde. ''Het is verschrikkelijk dat ze zo zwak zijn en geen compromissen kunnen sluiten. Ze maken elkaar af in plaats van dat ze zich bij ons aansluiten.''

De rechts-nationalistische partij Jobbik kreeg 20 procent van de stemmen, goed voor 26 zetels en de Socialistische Partij 11,85 procent (20 zetels). De leiders van beide partijen vertrokken niet lang nadat de uitslag bekend werd.

Tienduizenden Hongaren demonstreren tegen premier
74
Tienduizenden Hongaren demonstreren tegen premier

Bedreiging democratie

In Hongarije is sprake van een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden, concludeerde de Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement, Judith Sargentini, van GroenLinks eerder al. 

De politica roept de Europese Raad van regeringsleiders daarom op artikel 7 uit het EU-verdrag te activeren, een strafprocedure waardoor Hongarije zijn stemrecht in de unie uiteindelijk zou kunnen kwijtraken.

Het geduld van het parlement met de rechts-nationalistische regering van premier Viktor Orbán was vorig jaar mei al op. Een meerderheid gaf toen de opdracht om officieel vast te stellen dat Hongarije Europese waarden schendt. 

Stappen

Om artikel 7 te activeren zijn nog veel stappen nodig. Europarlementariërs hebben tot 15 mei om veranderingen in het rapport aan te brengen, waarna eind juni een stemming volgt in de commissie Burgerlijke Vrijheden.

In september stemt het voltallige parlement erover. Voor een artikel 7-procedure is twee derde van de stemmen nodig. Pas daarna zijn de lidstaten aan zet.