De internationale gemeenschap heeft zaterdag wisselend gereageerd op de vergeldingsactie op Syrië van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De actie was een reactie op de gifgasaanval op de Syrische stad Douma.

De Russische president Vladimir Poetin, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, veroordeelde de aanval fel. "De huidige escalatie rond Syrië heeft vernietigende gevolgen voor de internationale verhoudingen", aldus de president. "Wij helpen de legitieme regering van Syrië."

Poetin heeft een spoedoverleg van de VN-veiligheidsraad aangevraagd. Volgens hem hebben de acties van de VS de humanitaire ramp in het land verergert.

Iran

De Iraanse regering, eveneens bondgenoot van Assad, noemde de aanval een grove schending van internationaal recht en van de soevereiniteit van Syrië. 

Teheran is naar eigen zeggen ook tegen chemische wapens, maar dat thema mag niet worden misbruikt als een excuus voor een militaire aanval op een lid van de VN, aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Europese Unie

De Europese Unie zal zich met haar bondgenoten opstellen aan de kant van gerechtigheid. Dat liet Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, weten. 

''De aanvallen maken duidelijk dat het Syrische regime samen met Rusland en Iran niet door kunnen gaan met deze menselijke tragedie, ten minste niet zonder kosten’’, twitterde Tusk. Syrië, maar ook Iran en Rusland, staan maandag op de agenda van overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Mogelijk besluiten zij tot extra sancties.

NAVO

NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak steun uit voor de aanvallen. ''Dit zal de mogelijkheden van het regime om het Syrische volk verder te bestoken met chemische wapens verder verkleinen. Het gebruik van chemische wapens is onaanvaardbaar, en de verantwoordelijken zullen rekenschap moeten afleggen.’’

De inbreuk op het verbod op het gebruik van chemische wapen vraagt om een collectieve en effectieve reactie van de internationale gemeenschap, aldus Stoltenberg in een verklaring.

Nederland

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de aanvallen op Syrische doelen. In een verklaring noemt hij die ''in de huidige omstandigheden proportioneel en weloverwogen''.

''Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt en dat het Syrische regime hier achter zit. De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren'', aldus de minister-president.

Blok: 'Nederland niet gevraagd voor aanval in Syrië'
75
Blok: 'Nederland niet gevraagd voor aanval in Syrië'

Duitsland

Duitsland staat achter de aanval op Syrië. ''De militaire inzet was noodzakelijk en gepast'' om het Syrische regime te waarschuwen en om het internationale verbod op het inzetten van chemische wapens te handhaven, verklaarde bondskanselier Angela Merkel.

De bombardementen waren bedoeld om ''de mogelijkheid van het regime om chemische wapens in te zetten te beperken'', aldus Merkel. Ze voegt er aan toe ''dat onze Amerikaanse, Britse en Franse bondgenoten hun verantwoordelijkheid hebben genomen als permanente leden van de Veiligheidsraad''.

Turkije

De Turkse regering heeft de door de VS geleide aanval op Syrische doelen zaterdag geprezen als een afgewogen reactie op de vermeende gifgasaanval een week eerder. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara laten weten. Turkije steunt radicale soennitische strijders in de oorlog tegen het regime van president Assad.

Israël

De Israëlische regering heeft begrip voor de aanvallen. Een regeringswoordvoerder zei dat Syrië met het gebruik van chemische wapens 'een rode lijn heeft overschreden' en daar hebben Washington, Parijs en Londen doortastend op gereageerd.

Syrië pleegt volgens de zegsman gruweldaden en biedt Iran een platform dat Israël in gevaar brengt. Een week geleden viel Israël met raketten opniew een Syrische basis aan waar Iraanse militairen gelegerd zijn.

Dit is waarom VS, VK en Frankrijk Syrië hebben aangevallen
148
Dit is waarom VS, VK en Frankrijk Syrië hebben aangevallen