Bij nieuwe massale protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël is vrijdag een Palestijn gedood en zijn meer dan negenhonderd Palestijnen gewond geraakt. Een 28-jarige demonstrant bezweek aan de gevolgen van een schotwond in de buik, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Naar schatting tienduizend Palestijnen deden mee aan de demonstratie. Zij gooiden met stenen en verbrandden autobanden en Israëlische vlaggen. Volgens het Israëlische leger gooiden ze ook met brandbommen en een explosief. 

Israëlische militairen openden het vuur op de massa en gebruikten traangas. Zeker honderd actievoerders liepen schotwonden op. Een van de tenten waar gewonden werden verzorgd, werd geraakt door een traangasgranaat.

Sinds de demonstraties twee weken geleden begonnen zijn dertig Palestijnen doodgeschoten en honderden anderen gewond geraakt. Israël heeft een gebiedsverbod afgekondigd in de buurt van het hek en zet er scherpschutters in.

Terugkeer

Palestijnse demonstranten begonnen op initiatief van onder meer de radicaal-islamitische Hamas met de protestactie, die ook wel de Mars van de terugkeer wordt genoemd. 

Dit vanwege het feit dat het op 14 mei zeventig jaar geleden is dat de onafhankelijkheid van de nieuwe Joodse staat Israël werd uitgeroepen. De betogers hebben tentenkampen opgezet op enkele honderden meters van de grens met de bedoeling daar zes weken te blijven.

Israël wil voorkomen dat ze door het hek breken of dat beschadigen.

Hulpverleners dragen gewonde demonstranten Gazastrook weg
35
Hulpverleners dragen gewonde demonstranten Gazastrook weg

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!