Voormalig FBI-directeur James Comey vergelijkt de werkwijze van de Amerikaanse president Donald Trump in zijn nieuwe boek met die van een maffiabaas. 

Comey omschrijft de president bij ABC News als onethisch en niet-gebonden aan waarheid en institutionele waarden. Het boek wordt dinsdag gepubliceerd.

De FBI-directeur werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen. Volgens Comey was dat omdat hij niet zou willen stoppen met een onderzoek naar Trumps veiligheidsadviseur Michael Flynn. De Amerikaanse president noemde dat onzin en zei dat Comey loog.

Het ontslag leidde tot het instellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt.

Loyaliteit

Comey vertelt in het boek A Higher Loyalty hoe de president tijdens een diner loyaliteit van hem eiste. De ontmoetingen deden hem denken aan zijn eerdere carrière als aanklager tegen de maffia, zei hij tegen The Washington Post.

''De baas heeft complete controle. De eed van trouw. Het wij-tegen-zij-wereldbeeld. Het liegen over alle zaken, groot en klein, als gevolg van een loyaliteitscode die de organisatie boven alle moraal en waarheid stelt", aldus de voormalig FBI-directeur.

Melania

Trump had Comey ook gevraagd onderzoek te doen naar de 'plasseks-tape' waarbij Trump betrokken zou zijn. Trump wilde dit onderzoek om zijn vrouw Melania gerust te stellen dat dat verhaal niet echt waar was. Volgens Comey zei Trump dat het hem stoorde als zijn vrouw dacht dat zelfs maar "1 procent" van het verhaal waar zou zijn.

"Hij ging maar door met vertellen waarom het verhaal niet waar was en vroeg mij vervolgens er onderzoek naar te doen", aldus Comey. "Daarop heb ik gezegd dat het aan hem was."

Comey zou zijn ontslag hebben vernomen via televisieschermen die achter hem stonden toen hij bezig was met een toespraak. Pas daarna hoorde hij officieel dat hij moest vertrekken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!