Justitie in Krefeld gaat de Duitse alternatief genezer Klaus Ross (61) vervolgen. Het Duitse Openbaar Ministerie verwijt Ross driemaal dood door schuld.

In 2016 had Ross een natuurgeneespraktijk in Brüggen, vlak bij Roermond. Drie patiënten uit Apeldoorn, Wijk en Aalburg en een Belgische vrouw, die hij daar behandelde, overleden volgens justitie door zijn toedoen.

De vrouwen werden behandeld met het legale middel 3-bromopyruvat. Volgens de Duitse justitie heeft Ross de patiënten echter een overdosis van het middel toegediend, als gevolg waarvan ze overleden. Dat kwam onder meer doordat de weegschaal waarmee hij de dosering bepaalde, niet deugde.

Ook controleerde Ross niet of de op het lichaamsgewicht van de patiënten afgewogen dosis wel klopte.

De kliniek van Ross behandelde veel mensen die waren opgegeven door reguliere artsen. Na de dood van de drie vrouwen werd zijn praktijk in Brüggen gesloten. Ross liet eerder weten volledig mee te werken aan het politieonderzoek.

Wetgeving

In de zomer van 2017 werd bekend dat Ross ondanks zijn vervolging verderging met het behandelen van kankerpatiënten.

De Duitse regering werkt aan strengere eisen voor een betere bescherming van patiënten tegen kwakzalvers. De bestaande wetgeving in Duitsland voor alternatieve genezers dateert nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Om als alternatief arts te mogen werken is een medisch diploma geen vereiste.

In Nederland kreeg het Landelijk Meldpunt Zorg in 2016 vijftien klachten over Ross. Veel van deze klachten zijn doorgegeven aan het Duitse Openbaar Ministerie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!