Rusland wil dat de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) snel onderzoek gaat doen in de Syrische stad Douma.

Vertraging van het onderzoek van de internationale onderzoeksorganisatie is onaanvaardbaar, beklemtoonde het Kremlin donderdag volgens persbureau Interfax. Rusland wil dat de organisatie bekijkt of er afgelopen zaterdagavond met gifgas kan zijn gegooid door de Syrische strijdkrachten.

De soennitische extremisten van Jaish al-Islam (Leger van de Islam) claimden het gebruik van gifgas tijdens de val van de voorstad van Damascus. De Syrische strijdkrachten, bijgestaan door onder anderen het Russische leger, hebben Douma nu geheel in handen.

Damascus en Moskou stellen dat het leger van de Syrische president Assad nooit gifgas heeft ingezet. Het zou volgens hen niet de eerste keer zijn dat strijders tegen Assad met claims over gifgas proberen het Westen tot militaire actie tegen Syrië te bewegen.

De OPCW heeft laten weten maandag in haar hoofdkwartier in Den Haag een speciale zitting over Douma te houden. Wanneer de onderzoekers op pad gaan is nog niet duidelijk.