Opnieuw is het hoger beroep van Oscar Pistorius afgewezen, dit keer door het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof. Daardoor blijft de in november vorig jaar opgelegde celstraf van vijftien jaar staan.

De 31-jarige Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013 dood. Hij vuurde in totaal vier keer door de wc-deur en trof zijn vriendin onder meer in haar hoofd. De paralympisch hardloper heeft steeds volgehouden dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer zat.

Hoger beroep Pistorius opnieuw afgewezen: een tijdlijn
148
Hoger beroep Pistorius opnieuw afgewezen: een tijdlijn

Zes jaar

In eerste instantie werd hij voor dood door schuld tot vijf jaar cel veroordeeld. In december 2015 werd de Zuid-Afrikaan in hoger beroep veroordeeld voor moord, wat hem een gevangenisstraf van zes jaar opleverde.

Daartegen ging het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie in beroep omdat het die straf te laag vond, waarna Pistorius vijftien jaar cel kreeg opgelegd. Dat is in Zuid-Afrika de minimumstraf voor moord. Uiteindelijk werd dat dertien jaar en vijf maanden, omdat de tijd die Pistorius al had vastgezeten daar vanaf was gehaald.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!