Veel oudere, witte, hoog opgeleide Amerikanen die bij de presidentsverkiezingen voor Donald Trump kozen, keren zich nu af van de Republikeinse Partij. Deze trend kan in november, als belangrijke verkiezingen voor het Congres plaatsvinden, een groot verschil gaan maken.

De blanke zestigplussers vormen traditioneel een stabiele achterban voor de Republikeinse Partij. Maar op dit moment schaart meer dan de helft van deze groep zich achter de Democraten. Veel stemmers in dit segment gaan, soms na decennia lang de Republikeinen te hebben gesteund, in november voor de Democraten kiezen.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van persbureau Reuters en onderzoeksbureau Ipsos in de staten waar de verkiezingen in november plaatsvinden.

In november worden verkiezingen gehouden voor het Huis van Afgevaardigden en wordt een derde van het Congres opnieuw gekozen. De Republikeinen hebben nu in beide politieke organen een meerderheid.

Aardverschuiving

"Deze groep vormt de basis van de Republikeinse Partij", zegt politicoloog Larry Sabato van de Universiteit van Virginia. "Als dit segment van de kiezers zich afkeert van de partij, kan dat leiden tot een aardverschuiving. Als deze trend zich voortzet, dan is het met ze gedaan."

Als redenen noemen de ondervraagden onder meer de rigoureuze aanpassing van de medische wetgeving, het zogenoemde Obamacare waar de Republikeinen al jaren tegen de strijden, en het blijven afwijzen van aanpassingen van de wetgeving voor de verkoop van wapens. Ook de extreme belastingverlaging voor de allerrijksten wordt door deze groep genoemd als motief om naar de Democraten over te lopen.

"Ik ben een gematigde Republikein", stelt de 63-jarige John Camm. "Maar mijn partij heeft zich afgekeerd van de gulden middenweg. Geef mij dan maar een gematigde Democraat."

Groot segment

De trend is van belang omdat deze groep kiezers trouw naar de stembus gaan. In veel districten waar de winnaar doorgaans met een kleine marge wint, vormen zij een relatief groot segment. In het Huis van Afgevaardigden moeten de Democraten 24 van ze 435 zetels terugwinnen om de meerderheid te behalen.

Voor het onderzoek ondervroegen Reuters en Ipsos 65.000 volwassenen tweemaal naar hun voorkeur: begin 2016, voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en begin 2018.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!