Een militair vliegveld in de buurt van de Syrische stad Homs is maandagochtend onder vuur genomen. Volgens de staatstelevisie was de luchthaven doelwit van meerdere raketten en zijn bij de aanval zeker veertien doden en meerdere gewonden gevallen.

Syrische media berichten over meerdere explosies en vermoeden dat de Verenigde Staten achter de aanval zitten. Het Amerikaanse leger stelt in een reactie geen luchtaanvallen te hebben uitgevoerd. Ook het Pentagon heeft de aanval ontkend.

Volgens de Russische legerleiding is de aanval uitgevoerd door Israël. Straaljagers van het type F-15 zouden acht raketten hebben afgevuurd. Vijf stuks zijn in de lucht onschadelijk gemaakt door luchtafweersystemen van Syrië. Volgens de Russen zijn de vliegtuigen vanuit Libanon het Syrische luchtruim binnengevlogen.

Een Israëlische woordvoerster wilde geen commentaar geven op de gebeurtenissen bij het vliegveld. Israël heeft vaker luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelwitten in het buurland. In februari schoot de Syrische luchtafweer een Israëlische F-16 uit de lucht die een Iraanse basis in het land had bestookt.

Onlangs maakte het Israëlische leger bekend in 2007 een kernreactor te hebben vernietigd in de woestijn bij Deir al-Zor.

Gifaanval

De Amerikaanse president Donald Trump had een dag eerder nog met vergeldingsacties gedreigd als zou blijken dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt bij de aanval op Douma van zaterdag. Trump haalde op Twitter direct uit naar de Russische president Vladimir Poetin en de autoriteiten van Iran omdat zij de regering van Syrië steunen.

Macron

Na telefonisch overleg tussen Trump en de Franse president Emmanuel Macron zijn zij het met elkaar eens dat er daadwerkelijk gebruik is gemaakt van chemische wapens. De landen zullen verder intensief samenwerken om duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijke voor de aanval.

Volgens hulporganisaties zijn zaterdag tientallen mensen gedood door de gifaanval in Douma. De Syrische regering ontkent op zijn beurt chemische wapens te hebben gebruikt.

Kinderen opgevangen in ziekenhuis na gifgasaanval Douma
60
Kinderen opgevangen in ziekenhuis na gifgasaanval Douma

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal maandag twee keer bijeenkomen om te spreken over de aanval. De EU zei op haar beurt dat een groot en onafhankelijk onderzoek naar de aanval noodzakelijk is.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken steunt een onafhankelijk onderzoek. Ook zegt hij "ernstig bezorgd" te zijn over de berichten uit Syrië. Volgens Blok is er sprake van een "patroon van straffeloosheid".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!