Na het sluiten van de stembussen is zondagavond in Hongarije begonnen met het tellen van de stemmen. De zittende Hongaarse premier Orban kan naar alle waarschijnlijkheid rekenen op een derde termijn.

De partij van Orban, Fidesz, houdt er echter wel rekening mee dat het de tweederde meerderheid in het parlement kwijtraakt. De partij kreeg 49,5 procent van de stemmen nadat 69,1 procent van de stemmen was geteld. 

Fidesz geniet een tweederde meerderheid in het Hongaarse parlement sinds 2010. Dankzij die meerderheid wist premier Orban enkele grote hervormingen op tal van terreinen door te voeren in het land. 

Die hervormingen kwamen Orban regelmatig op kritiek te staan. Toch lijkt het het hem niet in de weg te staan om een forse meerderheid van de stemmen in de wacht te slepen. Ondanks de kritiek op zijn beleid, gaat het Hongarije voor de wind. Zo zijn de salarissen van veel Hongaren gestegen onder zijn bewind en heeft het land onder Orban te maken met een economische opleving.

Optimisme bij oppositie

Hoewel Fidesz dus afstevent op een stevige meerderheid, zijn er ook positieve geluiden te horen aan de kant van de oppositie.

De laatste opkomstpercentages van zondag, die rond de 68 procent liggen, zijn namelijk behoorlijk hoger dan tijdens de vorige verkiezingen toen ruim 61 procent van de Hongaarse kiezers naar de stembus ging. 

Volgens analisten zijn er veel zwevende kiezers in het land. Als die allemaal naar de stembus zijn gegaan is dat mogelijk voordelig voor de oppositiepartijen. 

Bernadett Budai, aanvoerder van de socialisten in Hongarije, zei "overtuigd te zijn dat de hoge opkomstpercentages resultaten op zullen leveren" voor andere partijen dan die van Orban.

Volgens haar weerspiegelen de opkomstpercentages dat Hongaren "verandering willen". 

Internationaal

Ook internationaal wordt er met uitgekeken naar de uitslag van de Hongaarse verkiezingen. Veel Europese landen hebben zich in het verleden negatief uitgelaten over het beleid van premier Orban. 

Vooral de anti-Europese houding en de stevige anit-immigratiepolitiek van Orban zijn de EU een doorn in het oog.