De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zichzelf bij de politie aangegeven. Hij wordt naar een cel gebracht in de stad Curitiba in het zuiden van Brazilië.

Lula moest zich van de rechter vrijdag al melden bij de politie om een straf van twaalf jaar uit te zitten. Die deadline liet hij verstrijken en hield zich schuil in het hoofdkwartier van de metaalbewerkersbond in São Bernardo do Campo. Daar werd hij omringd door honderden aanhangers.

Lula, die in oktober opnieuw aan de verkiezingen wil meedoen, is veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen. Volgens de rechter zou Lula voor circa een miljoen euro hebben aangenomen van de grote bouwonderneming OAS. Hij wordt in totaal in vijf strafzaken beschuldigd van corruptie. 

OAS zou voor Lula een appartement in Guarujá aan de Atlantische kust gerenoveerd hebben. In ruil daarvoor zou de oud-president het bedrijf opdrachten van oliemaatschappij Petrobras, een semistaatsbedrijf, hebben gegund. Lula verwerpt de aantijgingen en ontkent eigenaar te zijn van het appartement.

Hoger beroep

Eerder besloot het gerechtshof in Brazilië al dat Lula zijn hoger beroep in de zaak niet in vrijheid mag afwachten. De oud-president was vervolgens in beroep gegaan tegen het arrestatiebevel dat donderdag tegen hem was uitgevaardigd. Dat beroep is echter afgewezen.

Duizenden supporters van de voormalig Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva steunden zijn verzet tegen arrestatie in de stad Sao Paulo, waar Lula zich schuilhield voor de politie ​in een vakbondsgebouw.

Verkiezingen

Lula wil weer meedoen aan de verkiezingen, maar zal door zijn veroordeling vermoedelijk onverkiesbaar worden verklaard. Toch voert hij de peilingen aan in het politiek verdeelde land. Vooral onder het armere deel van de bevolking is hij populair. 

Hij was van begin 2003 tot 2011 al president namens de linkse Arbeiderspartij. Aanhangers van Lula denken dat hij wordt vervolgd om te voorkomen dat hij weer meedoet aan de verkiezingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!