De grens tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Venezuela gaat weer open. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok laten weten. 

Blok ondertekende zaterdag in de Venezolaanse hoofdstad Caracas een akkoord dat een einde maakt aan de grenssluiting die Venezuela begin januari instelde.

Venezuela sloot de grens omdat de eilanden niet genoeg zouden doen om de smokkel van onder meer drugs, wapens, geld, goud en koper tegen te gaan. De landen hebben nu afgesproken samen actief smokkel te bestrijden.

De eilanden liggen op geringe afstand van het Zuid-Amerikaanse land. Aruba ligt op slechts 30 kilometer afstand.

"'Door de inzet van ons diplomatieke netwerk kon ik de grenssluiting deblokkeren", zegt Blok. "Dit is goed voor de Caribische regio en de relatie met buurland Venezuela."

Curaçao 

Minister-president van Curaçao Eugene Rhuggenaath laat weten dat "de inspanningen binnen het Koninkrijk hun vruchten hebben afgeworpen". Volgens hem is er onder meer druk uitgeoefend op Venezuela via de consul-generaal van dat land op Curaçao.

Hij benadrukt dat Curaçao, Aruba en het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf de blokkade gezamenlijk hebben opgetrokken om de sluiting van de grenzen ongedaan te maken.

Historisch akkoord

De regeringen van Aruba en Curaçao hebben aangegeven streng te gaan controleren op producten en personen vanuit Venezuela en geen illegaliteit te accepteren. Import vanuit Venezuela zal alleen nog plaatsvinden met geldige papieren, zo wordt gesteld.

De vicepresident van Venezuela, Tareck El Aissami, sprak tijdens een persconferentie in aanwezigheid van minister Blok van een "historisch akkoord dat een nieuwe fase in de relatie tussen de landen weergeeff".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!