Twee mensen zijn zaterdagmiddag om het leven gekomen in het Duitse Münster, toen een man met een voertuig op een terras inreed. De bestuurder heeft zichzelf van het leven beroofd. Volgens Duitse media is er geen sprake van een terroristisch motief.

Ruim dertig mensen raakten gewond, van wie er zes in levensgevaar verkeren. De politie heeft bevestigd dat de bestuurder van het busje zichzelf heeft doodgeschoten.

De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, (CDU) maakte zaterdagavond bekend dat er in totaal drie doden zijn, inclusief de dader. Eerder werd gemeld dat de man drie mensen had doodgereden op het terras.

Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het om een Duitse man van 48 jaar met psychische problemen. Er is huiszoeking gedaan bij de man. De autoriteiten zouden niet uitgaan van een terroristisch motief.

Minister Reul stelde dat de man een Duitser zonder migratieachtergrond is en geen banden heeft met jihadisten.

Afgesloten

Een groot gedeelte van het gebied is afgesloten. Het voorval vond plaats in het oude centrum van de stad die op zo'n zeventig kilometer van Enschede ligt.

Een Nederlandse vrouw raakte gewond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de vrouw naar een ziekenhuis is overgebracht. Haar verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Het was onduidelijk of de bestuurder alleen handelde of dat hij werd geholpen. Volgens de politie waren er geruchten dat er twee mensen uit de bestelauto zijn gesprongen en gevlucht. Dat is echter niet zeker en moet nog worden geverifieerd, zei een politiewoordvoerder.

Grenscontroles

Naar aanleiding van de aanslag in Münster was er zaterdagmiddag en -avond urenlang extra politiecontrole bij de Nederlands-Duitse grens en langs de A35 en de A1 bij Hengelo en Enschede.

Rond 21.30 uur liet de politie Oost-Nederland weten dat het verscherpte toezicht was gestopt. "Er is geen enkele aanwijzing of indicatie dat Nederland betrokken is bij het incident in Münster", aldus de politie.