Carles Puigdemont wil in Berlijn blijven wonen, zolang het proces over zijn uitlevering loopt. Dat heeft de Catalaanse ex-president zaterdag laten weten.

Als dat proces is afgerond, wil Puigdemont in België gaan wonen.

Toen door verslaggevers werd gevraagd waar in Berlijn hij precies wil gaan wonen, lachte hij en zei: "Dat weet de politie". 

De politicus werd vrijdag uit de gevangenis vrijgelaten, nadat hij zijn borg van 75.000 euro had betaald. Voorwaarde is wel dat hij zich wekelijks meldt bij de politie en dat hij het land niet verlaat.

Nadat Puigdemont in Finland was geweest om parlementariërs te bezoeken en een lezing te geven op een universiteit, werd hij op zijn terugreis naar België gearresteerd door de Duitse grenspolitie. De Spaanse regering had net die dag een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd.

Rebellie

Puigdemont wordt van rebellie beschuldigd na een mislukte poging om Catalonië onafhankelijk te maken van Spanje. Hij wilde dit doen door middel van een referendum. 

Puigdemont vluchtte naar België samen met vier van zijn ministers, waar hij enkele maanden verbleef om onder zijn arrestatie uit te komen. In België liep de uitlevering van de ex-president vast omdat rebellie, de zwaarste aanklacht tegen Puigdemont, geen evenknie in Belgisch recht heeft.

Het Duitse hof oordeelde dat Puigdemont alleen corruptie verweten kan worden en niet rebellie, waar Spanje hem voor wil vervolgen. De corruptie-aanklacht is volgens de Duitse rechter wel voldoende om Puigdemont uit te leveren. 

Wolfgang Schomburg, de Duitse advocaat van de ex-president, heeft gezegd deze mogelijke uitlevering tegen te willen gaan.

Over de uitlevering van de collega's van Puigdemont in België wordt op een nog te bepalen datum uitspraak gedaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!