Luiz Inacio Lula da Silva heeft zich vrijdag vooralsnog niet gemeld bij de politie voor het uitzitten van zijn 12-jarige celstraf voor corruptie. Hiermee tart de oud-president het arrestatiebevel dat donderdag tegen hem was uitgevaardigd. 

Eerder op de dag wees de hoogste beroepsrechter in Brazilië het verzoek van Lula, om het arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd te vernietigen, af. 

De oud-president moest zich vrijdag om 17.00 uur (lokale tijd) bij de politie melden voor het uitzitten van zijn celstraf. Hij heeft dit echter niet gedaan. Enkele honderden van zijn supporters zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen het bevel Lula aan te houden. 

Volgens Braziliaanse media is de oud-president wel in onderhandeling over zijn overgave. Hij heeft zich met een aantal aanhangers teruggetrokken in het hoofdkwartier van de metaalbewerkersbond in São Bernardo do Campo. In deze voorstad van São Paulo was een helikopter klaargezet om Lula naar een gevangenis in Curitiba te brengen.

Eerder besloot het gerechtshof in Brazilië al dat Lula zijn hoger beroep in de zaak niet in vrijheid mag afwachten. De oud-president was vervolgens in beroep gegaan tegen het arrestatiebevel dat donderdag tegen hem was uitgevaardigd. 

Verkiezingen

Lula wil weer meedoen aan de verkiezingen, maar zal door zijn veroordeling vermoedelijk onverkiesbaar worden verklaard. Toch voert hij de peilingen aan in het politiek verdeelde land.

Hij was van begin 2003 tot 2011 al president namens de linkse Arbeiderspartij. Aanhangers van Lula denken dat hij wordt vervolgd om te voorkomen dat hij weer meedoet aan de verkiezingen.

Hij zou volgens de rechter voor circa een miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van de grote bouwonderneming OAS. Hij wordt in totaal in vijf strafzaken beschuldigd van corruptie. Dit is de eerste zaak.  

Schoenenpoetser

OAS zou voor Lula een appartement in Guarujá aan de Atlantische kust gerenoveerd hebben. In ruil daarvoor zou de oud-president het bedrijf opdrachten van oliemaatschappij Petrobras, een semistaatsbedrijf, hebben gegund. Lula verwerpt de aantijgingen en ontkent eigenaar te zijn van het appartement.

Tijdens zijn ambtsperiode was Lula, ooit begonnen als schoenenpoetser, zeer populair. Ook nu is hij nog geliefd, vooral bij het armere deel van de bevolking. Lula moderniseerde de grootste economie van Latijns-Amerika en verbeterde de leefomstandigheden van miljoenen Brazilianen.

Tegen talrijke Braziliaanse politici, onder wie zittende ministers, ex-presidenten en Congresleden, lopen onderzoeken wegens het aannemen van smeergeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!