Viktoria Skripal, de nicht van de vergiftigde voormalige spion Sergei Skripal, mag niet naar Groot-Brittannië komen. Haar is een visum geweigerd. 

Volgens een woordvoerder van de Britse regering voldeed haar visumaanvraag niet aan de immigratieregels. 

BBC meldt op basis van bronnen echter dat het volgens de regering erop lijkt dat de vrouw "als een pion wordt gebruikt door Rusland". Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rusland heeft om opheldering gevraagd. 

Viktoria gaf donderdag te kennen dat ze naar Groot-Brittannië wilde afreizen om Yulia, de dochter van Sergei Skripal, op te halen. De nicht van de oud-spion zei op de Russische staatstelevisie dat ze al een Brits visum heeft aangevraagd. ''Ik heb momenteel maar één doel: erheen vliegen en Yulia weghalen."

Begin maart werd de voormalige Russische dubbelspion in Salisbury met een uitzonderlijk soort chemisch wapen aangevallen. Ook Yulia en een politieagent die het duo aantrof raakten gewond. De politieagent kon al snel het ziekenhuis verlaten, Sergei en zijn dochter zijn aan de beterende hand. 

Koude Oorlog

De Britse regering stelt al vrij snel dat Rusland achter de vergiftiging moet zitten. Net als veel andere westerse landen, zijn daarom tientallen Russische diplomaten uitgezet.

Het Kremlin ontkent alle betrokkenheid bij de vergiftiging van Skripal en ziet het uitzetten van de diplomaten als "onvriendelijke stappen". Rusland besloot daarom eind maart om een gelijk aantal diplomaten uit te zetten. Elk land krijgt eenzelfde aantal diplomaten teruggestuurd als dat het Russische diplomaten uitwees.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!