De Verenigde Staten hebben de zwaarste sancties tegen Rusland sinds 2014 aangekondigd. Het is volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën niet vanwege een actie, maar het is een reactie op "wereldwijd kwaadaardig handelen" van Rusland.

De sancties treffen 24 Russen en 14 organisaties. Onder hen zijn meerdere medewerkers van de Russische regering en zakenmannen, zoals de Russische gezant in de VN-Veiligheidsraad en de topman van Gazprom. Een van de getroffen organisaties is het Russische staatswapenbedrijf Rosoboronexport.

De sancties zijn niet gericht op de Russische bevolking, maar op de Russische economie, zegt een regeringsmedewerker van de VS. "De deur naar onderhandelingen met Rusland staat nog open."

Volgens de medewerker van de Amerikaanse regering zijn de sancties "grondig besproken met bondgenoten". Vorige maand kondigde de VS ook al nieuwe sancties aan tegen negentien mensen en vijf organisaties.

Onvriendelijk

Een Russisch parlementslid reageerde boos op de nieuwe sancties, volgens persbureau Interfax. "De sancties zijn ongegrond, nutteloos en onvriendelijk." 

Een ombudsman van Rusland voegt hieraan toe dat de sancties de relatie tussen de VS en het land verder bemoeilijken. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!