De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont heeft vrijdag de gevangenis in het Duitse Neumünster verlaten. De politicus heeft zijn borg betaald. 

Bij het verlaten van de gevangenis roept Puigdemont op voor de onmiddellijke vrijlating van zijn collega’s in Spaanse gevangenissen. De ex-president zegt het belachelijk te vinden dat Europa politieke gevangenen heeft.

De Duitse rechter besloot donderdag al dat Puigdemont de uitleveringsprocedures buiten de gevangenismuren mag afwachten. Hij moet zich wekelijks melden bij de politie en mag het land niet verlaten. De borgsom bedraagt 75.000 euro. Het Spaanse gerechtshof overweegt het Europese Hof van Justitie te raadplegen over deze beslissing.

Het Duitse hof oordeelde dat Puigdemont alleen corruptie verweten kan worden en niet rebellie, waar Spanje hem voor wil vervolgen. De corruptie-aanklacht is volgens de Duitse rechter wel voldoende om Puigdemont uit te leveren. 

Wolfgang Schomburg, de Duitse advocaat van de ex-president, heeft gezegd deze mogelijke uitlevering tegen te willen gaan. 

Referendum

Puigdemont wordt van rebellie beschuldigd na een mislukte poging om Catalonië onafhankelijk te maken van Spanje. Hij wilde dit doen door middel van een referendum. 

Puigdemont vluchtte naar België samen met vier van zijn ministers, waar hij enkele maanden verbleef om onder zijn arrestatie uit te komen. In België liep de uitlevering van de ex-president vast omdat rebellie, de zwaarste aanklacht tegen Puigdemont, geen evenknie in Belgisch recht heeft.

Over de uitlevering van de collega’s van Puigdemont in België wordt op een nog te bepalen datum uitspraak gedaan.

Puigdemont was in Finland om parlementariërs in te bezoeken en en lezing te geven op universiteit. Op zijn terugreis naar België werd hij gearresteerd door de Duitse grenspolitie.De Spaanse regering had net die dag een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!