Carles Puigdemont wordt op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft een gerechtshof in Duitsland, waar de Catalaanse oud-premier was opgepakt, donderdag besloten. 

Het hof oordeelt daarnaast dat Puigdemont alleen corruptie verweten kan worden en niet rebellie, waar Spanje hem voor wil vervolgen.

Deze corruptie-aanklacht is volgens de rechter echter wel voldoende om hem uit te leveren. De onderhandelingen hierover mag de oud-premier in vrijheid afwachten als hij een borgsom van 75.000 euro heeft betaald. Als Puigdemont is uitgeleverd op basis van de corruptie-aanklacht, kan hij in Spanje niet alsnog vervolgd worden voor rebellie, meldt een woordvoerder van het Duitse hof.  

De Spaanse overheid zegt in een reactie het oordeel van de rechter te respecteren en op "gepaste wijze" ervoor te zorgen dat de wetten van het land worden nageleefd. 

Arrestatie

Puigdemont werd eind maart net voorbij de grens met Denemarken gearresteerd door de Duitse politie. Hij kwam uit Finland, waar hij een bezoek bracht aan parlementariërs in Helsinki. Zijn arrestatie zorgde voor protesten in Barcelona, waar tienduizenden Catalanen aan meededen.

Spanje had enige tijd hiervoor een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd vanwege het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid in oktober vorig jaar.

Onafhankelijk

De oud-premier verbleef eerder al enkele maanden samen met vier andere Catalaanse politici in België na de mislukte poging om Catalonië onafhankelijk te maken. Spanje wilde hem vervolgen voor rebellie, waar in het land een celstraf van maximaal 25 jaar op staat. 

De Belgische justitie heeft drie naar België gevluchte ministers van de afgezette Catalaanse regering donderdag gehoord en onder voorwaarden weer vrijgelaten.

Meritxell Serret, Lluís Maria Puig en Antoni Comín werden in Brussel formeel op de hoogte gesteld van het nieuwe Europese aanhoudingsbevel dat Spanje tegen hen en Puigdemont heeft uitgevaardigd. De Brusselse raadkamer doet op een nog te bepalen datum uitspraak over de uitlevering van de drie.

In totaal worden 25 separatistische politici berecht wegens rebellie, verduistering of ongehoorzaamheid. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!