De Amerikaanse president Donald Trump stuurt militairen naar grens tussen de Verenigde Staten en Mexico om deze te laten bewaken. De inzet van het leger moet duren totdat de bouw van de muur op de grens tussen de landen voltooid is. 

De militairen van de nationale garde, onderdeel van de reservestrijdkrachten, worden ingezet om de grensbewakers te "ondersteunen".

Het is niet bekend hoeveel militairen naar de grens worden gestuurd. De inzet moet wel "onmiddelijk" gebeuren volgens het departement Binnenlandse Veiligheid.

Trump verklaarde dinsdag al dingen "militair te gaan doen". Hij meldde op Twitter dat de immigratieweten van de VS erg zwak zijn, in tegenstelling tot die van Mexico en Canada. 

Obama

Het idee van Trump, dat hij dinsdag besprak met onder anderen de ministers James Mattis (Defensie), Jeff Sessions (Justitie), Nielsen en waarvoor steun is gevraagd van het Congres, is niet nieuw.

In mei 2010 deed president Barack Obama voor hetzelfde doel een beroep op gardisten. Hij riep destijds 1.200 man op ter assistentie. Onder George W. Bush waren het er ooit 6.000.

Immigranten

De president van de VS dreigde vorige maand een veto uit te spreken over de nieuwe federale begroting omdat daarin de muur niet volledig gefinancierd was. Hij deed dat uiteindelijk niet en zette toch een presidentiële krabbel.

Al sinds zijn aantreden beloofde hij miljoenen Mexicaanse illegale immigranten te zullen terugsturen en werk te maken van een muur die de instroom van Mexicanen zou moeten tegengaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!