Rusland wil de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeenroepen over de Britse beschuldigingen dat het Kremlin achter een gifmoordaanslag in Engeland zou zitten. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vassili Nebenzia, woensdag gezegd.

De raad kwam 14 maart al bijeen over de kwestie, nadat de Britse premier Theresa May de VN had geschreven dat de Russen er ''heel waarschijnlijk'' achter zitten.

Begin maart werd een voormalige Russische dubbelspion, Sergei Skripal, in Salisbury met een uitzonderlijk soort chemisch wapen aangevallen. Ook zijn dochter en een politieagent die het duo aantrof raakten gewond. Alleen de oud-spion ligt nog in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis. 

Skripal had zich na een spionnenruil in 2010 in Zuid-Engeland gevestigd. De Britse regering stelt al vrij snel dat Rusland erachter moet zitten. Net als veel andere westerse landen, zijn daarom tientallen Russische diplomaten uitgezet.

Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht
163
Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht

OPCW

Een voorstel van Rusland om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) onderzoek te laten doen naar de vergiftiging van Skripal werd woensdag afgewezen. Vijftien landen stemden tegen, vijf landen steunden het voorstel van Rusland.

De OPCW is een internationale organisatie die zich inzet om alle chemische wapens de wereld uit te helpen en te voorkomen dat ze nog ooit worden gebruikt. Vrijwel alle landen zijn er lid van. 

Woede

Het afwijzen van het onderzoek leverde de woede van Rusland op. De Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Shulgin, noemde de beschuldigingen tegen zijn land woensdag schandalig.

Hij ontkende met grote klem dat de Russen iets te maken hebben met de aanslag met zenuwgas op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in het Engelse Salisbury vorige maand.

Volgens Shugin heeft Rusland al zijn chemische wapens vernietigd, zoals afgesproken in de OPCW. Het Verenigd Koninkrijk en andere westerse landen maken zich volgens hem schuldig aan leugens en schendingen van het internationaal recht.

Koude Oorlog

Het Kremlin ontkent alle betrokkenheid bij de vergiftiging van Skripal en ziet het uitzetten van de diplomaten als "onvriendelijke stappen". Rusland besloot daarom eind maart om een gelijk aantal diplomaten uit te zetten. Elk land krijgt eenzelfde aantal diplomaten teruggestuurd als dat het Russische diplomaten uitwees.

Door dit politieke steekspel en de hierbij behorende oplopende spanningen kan volgens de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres een nieuwe Koude Oorlog ontketend worden. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!