Turkije, Rusland en Iran hebben beloofd zich extra te zullen inspannen om een eind te maken aan het geweld in Syrië en de burgerbevolking beter te beschermen.

In een gezamenlijke verklaring na topoverleg in Ankara riepen de presidenten Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Poetin en Hassan Rohani woensdag de internationale gemeenschap, en vooral de Verenigde Naties, op de hulp aan Syrië uit te breiden.

De leiders willen ervoor gaan zorgen dat humanitaire hulp sneller en gemakkelijker de noodlijdende mensen bereikt in de zogenoemde de-escalatiezones. De Turken en Russen zullen samen een ziekenhuis inrichten voor slachtoffers uit Oost-Ghouta. Dat komt volgens Erdogan in Tell Abyad, bij de Syrisch-Turkse grens. Ze bevestigden tevens te streven naar een duurzame wapenstilstand tussen de strijdende partijen.

De drie landen zijn echter nog altijd zelf betrokken bij de oorlog in Syrië, met tegenstrijdige belangen. Rusland en Iran steunen de Syrische president Bashar al-Assad, Turkije staat achter oppositiegroeperingen. Troepen van Erdogan vielen bovendien in januari de noordelijke provincie Afrin binnen voor een omstreden offensief tegen Koerdische YPG-milities, die Ankara als terroristische organisatie bestempelt.

Poetin, Erdogan en Rohani wezen in hun slotverklaring alle pogingen een nieuwe realiteit te creëren op Syrische grondgebied ''onder het mom van de strijd tegen terrorisme'' af. Ze blijven gekant tegen elke ondermijning van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië. De drie troffen elkaar in november in Sotsji al over deze kwestie. De volgende top is in Iran, plaats en datum is nog niet bekend.

Donald Trump

Ook de Amerikaanse president Donald Trump liet zich woensdag uit over het geweld in Syrië. Hij kondigde op een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad aan dat Amerikaanse troepen niet op korte termijn uit Syrië vertrekken.

Trump benadrukt wel dat de troepen er niet voor langere termijn zullen blijven.

"Hij wil er zeker van zijn dat de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) volledig verslagen is en dat andere landen in de regio hun verantwoordelijk zullen nemen om de stabiliteit terug te brengen", aldus een hoge regeringsfunctionaris na de bijeenkomst.

Trump verklaarde eerder dat hij overwoog de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Dat vertelde hij aan zijn adviseurs en functionarissen. "We gaan terug naar ons eigen land, waar we thuishoren, waar we willen zijn."

Sommige adviseurs hadden de Amerikaanse president aangeraden een beperkt deel van de Amerikaanse troepen nog enkele jaren in Syrië achter te laten, om een grote Iraanse invloed te voorkomen.

Trump: 'We geven IS ervan langs en verlaten Syrië snel'
38
Trump: 'We geven IS ervan langs en verlaten Syrië snel'

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!