De orkaan Maria heeft op het Amerikaanse eiland Puerto Rico meer dan duizend dodelijke slachtoffers geëist. Dat stellen demografen op basis van nieuw onderzoek. Het aantal doden in nasleep van de orkaan stijgt vermoedelijk nog verder.

Volgens de officiële cijfers van de Amerikaanse overheid waren er 64 dodelijke slachtoffers te betreuren. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat in de eerste twee maanden nadat Maria het eiland verwoestte, zeker 1.085 mensen zijn overleden in nasleep van de natuurramp.

De officiële telling gaat alleen uit van de slachtoffers als gevolg van de harde wind en de overstromingen die Maria eind september veroorzaakte.

De nieuwe cijfers hebben berekend hoeveel Puertoricanen in nasleep van Maria zijn gestorven. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die in ziekenhuizen niet konden worden geholpen aan ontstekingen omdat er geen medicijnen waren of om hulpbehoevende ouderen in verzorgingstehuizen die door de orkaan wekenlang zonder stroom zaten.

Slechte hulpverlening

De onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania kregen in december opdracht van de gouverneur van Puerto Rico om de hertelling uit te voeren.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Amerikaanse overheid hebben veel kritiek gekregen op hun lakse houding nadat de natuurramp het Amerikaanse eiland trof. Het duurde maanden voordat het grootste deel van het eiland weer stroom had en het duurde dagenlang voordat de eerste hulpgoederen het eiland bereikte. Volgens Trump was het heel lastig het eiland te bereiken omdat er "heel veel water" om het eiland heen lag.

Toiletrollen

Tegelijkertijd stelde Trump dat critici zich aanstelden en dat de hulpverlening "fantastisch" ging. Berichten dat de inwoners op het eiland zouden creperen, deed de president af als "fake news". Toen hij na ruim een week een bezoek bracht aan het gehavende gebied, gooide hij toiletrollen naar de bewoners van het eiland.

Na zes maanden zijn er nog steeds mensen op Puerto Rico die geen stroom hebben. De schade bedraagt naar schatting zo’n 8 miljard dollar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!