De experts van het Britse leger kunnen niet bewijzen dat het gif dat is gebruikt in een poging oud-spion Sergei Skripal te doden, uit Rusland afkomstig is. ​Dat meldt het hoofd van het militaire onderzoekscentrum dinsdag.

"We hebben de precieze bron niet achterhaald", aldus een verklaring. Wel is vastgesteld dat het gaat om zenuwgas Novichok, een dodelijk zenuwgas dat stamt uit het Sovjet-tijdperk.

Groot-Brittannië meldde eerder dat Rusland achter de aanslag zit. Net als veel andere westerse landen, zijn daarom tientallen Russische diplomaten uitgezet.

Het Kremlin ontkent alle betrokkenheid bij de vergiftiging van Skripal en ziet het uitzetten van de diplomaten als "onvriendelijke stappen". Rusland besloot daarom eind maart om een gelijk aantal diplomaten uit te zetten. Elk land krijgt eenzelfde aantal diplomaten teruggestuurd als dat het Russische diplomaten uitwees.

De Russische president Vladimir Poetin zei dinsdag als reactie op de uitkomst van het onderzoek dat zijn land graag deelneemt aan verdere inspecties. Volgens de Russische leider zijn er zo'n twintig landen waar het zenuwgas gemaakt kan zijn.

Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht
163
Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht

Gif

De oud-spion, die sinds 2010 in het Verenigd Koninkrijk woonde in het kader van een spionnenruil, ligt nog steeds in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis. Zijn dochter is buiten levensgevaar.

Beiden werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bankje bij een winkelcentrum in de Britse stad Salisbury. Vader en dochter werden gevonden door agent Nick Bailey, die ook enige tijd in het ziekenhuis lag als gevolg van het gif.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!