De Indiase premier Narendra Modi heeft dinsdag opdracht gegeven nieuwe regels te schrappen die voorzien in het straffen van journalisten voor het publiceren van 'nepnieuws'. Modi deed dat minder dan vierentwintig uur na de aankondiging van de nieuwe regels.

De Indiase regering gaf geen reden voor het besluit, maar te vermoeden valt dat het iets te maken heeft met de grote maatschappelijke ophef die ontstond na de oorspronkelijke aankondiging. 

Journalisten en oppositiepolitici noemden de nieuwe regels een aanval op de vrije persgaring. Volgens de critici willen Modi en de zijnen de vrijheid van meningsuiting inperken in aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Onder de nieuwe regels zou de Indiase overheid de persaccreditatie van journalisten die 'nepnieuws' brengen kunnen intrekken. Dat kondigde het ministerie van Informatie en Omroepen maandag aan. 

Leden van de Indiase media verwelkomden dinsdag het besluit van Modi om de regels te schrappen. Wel zeggen zij zich zorgen te maken dat de regering de kwestie gebruikt als een 'proefballon' voor verdere maatregelen gericht tegen de pers. 

Persvrijheid

De persvrijheid in de meest bevolkte democratie ter wereld staat onder toenemende druk sinds de verkiezingen van 2014, die de hindoe-nationalistische partij Bharatiya Janata van Modi aan de macht brachten.

India zakte vorig jaar met drie plekken naar plaats 136 van honderdtachtig op de persvrijheidsindex van de internationale perswaakhond Reporters Without Borders.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!