Israël schrapt een afspraak met de Verenigde Naties (VN) over de uitzetting van duizenden Afrikaanse migranten. Dit gebeurt na veel ophef over de overeengekomen plannen.

Dat heeft president Benjamin Netanyahu dinsdag bekendgemaakt. Dit deed hij tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van bewoners in het zuidelijke deel van Tel Aviv. In dit arme gebied wonen niet alleen veel migranten, maar ook veel mensen die de Afrikanen weg willen hebben.

Israël maakte maandag bekend een overeenkomst te hebben gesloten met de vluchtelingenorgansiatie van de VN. Daarin stond dat ongeveer zestienduizend Afrikaanse migranten niet terug hoefden naar hun thuisland, maar mochten doorreizen naar westerse landen. Eenzelfde aantal asielzoekers mocht voorlopig in Israël blijven.

Diezelfde dag besloot Netanyahu de afspraak "in de wacht" te zetten, zodat hij het besluit kon heroverwegen. "Ik heb goed geluisterd naar de reacties op de overeenkomst en als resultaat daarvan, en het opnieuw afwegen van de voor- en nadelen, heb ik besloten om de deal te annuleren", laat Netanyahu dinsdag in een verklaring weten.

Critici vinden het besluit "zwak". Zij menen dat Netanyahu is gezwicht voor de kritiek van rechtse politici, die niet willen dat duizenden Afrikanen in Israël blijven.

Strijd

De regering wilde eigenlijk duizenden Afrikaanse  op het vliegtuig zetten naar Oeganda en Rwanda, maar dat plan werd ingetrokken door het hooggerechtshof als gevolg van een juridische strijd over de uitzettingen.

Duizenden inwoners van Tel Aviv demonstreerden vorige week tegen de uitzetting van migranten. Er werd hierbij gehamerd op de geschiedenis van Israël. Als land gesticht door vluchtelingen zou Israël de Afrikanen niet mogen wegsturen, aldus de tegenstanders.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!