In India zijn maandagmiddag zeker zeven doden gevallen bij grote protesten. Tienduizenden demonstranten uit de dalit, de laagste kaste van India, zijn de straat opgegaan. 

Ze protesteren tegen een uitspraak van het hooggerechtshof dat volgens hen de wet verzwakt die is opgesteld om de lagere kasten te beschermen. Het Hof bepaalde vorige maand dat er meer bewijs nodig is voordat mensen opgepakt kunnen worden wegens discriminatie. 

De protesten vinden plaats door heel India. Verschillende snelwegen zijn geblokkeerd en ook treindiensten zijn buiten werking. 

De federale regering heeft de rechtbank verzocht haar besluit te herzien.

Dalits

De dalits zijn de meest arme burgers van India omdat ze onderaan het kastenstelsel staan. Ondanks dat er wetten bestaan die de gemeenschap beschermen hebben ze elke dag te maken met discriminatie. 

Ze leven traditioneel gezien afgezonderd van de hogere kasten en mogen niet dezelfde tempels en scholen bezoeken. De dalits mogen alleen werk uitoefenen wat de hogere kasten niet willen doen. Er wonen ongeveer 166 miljoen dalits in India. 

Geweld tegen de dalitgemeenschap blijft een groot probleem in het land. In 2016 werden er meer dan veertigduizend misdaden tegen de lagere kasten gemeld. Vorige week is een jongen doodgeslagen in de staat Gujarat voor het bezitten en berijden van een paard. Dit wordt gezien als een privilege van de hoogste klasse.