Israël en de vluchtelingenorgansiatie van de Verenigde Naties (VN) hebben maandag een deal bereikt over de uitzetting van Afrikaanse migranten. 

Ongeveer 16.000 Afrikaanse migranten hoeven niet terug naar Afrika maar kunnen doorreizen naar andere westerse landen. De Israëlische krant Haaretz meldt dat de regering bekend heeft gemaakt dat onder meer Canada, Duitsland en Italië de asielzoekers zullen opnemen. 

Eenzelfde aantal asielzoekers mag voorlopig in Israël blijven, aldus de regering. Omdat in het land momenteel ruim 39.000 asielzoekers uit Eritrea en Sudan leven, bestaat volgens Haaretz nog onduidelijkheid over het lot van circa 6500 migranten.

Minister Aryeh Deri (Binnenlandse Zaken) zei dat na onderhandelingen met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een alternatieve oplossing is gevonden. Voor iedere asielzoeker die naar het westen gaat, krijgt een andere migrant een tijdelijke verblijfsstatus in Israël.

Afspraken

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN bevestigde in een verklaring dat afspraken zijn gemaakt met Israël. Hij trad echter niet in detail over welke landen de asielzoekers zullen overnemen.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zei niet op de hoogte te zijn van het voornemen de asielzoekers over te brengen naar Duitsland. In Italië zei een bron bij het ministerie van Buitenlandse Zaken dat "er geen overeenkomst met Italië is in de context van de bilaterale overeenkomst tussen Israël en de UNHCR".

Afrika

De Israëlische regering wilde 20.000 asielzoekers naar Oeganda en Rwanda overbrengen. De operatie zou op 1 april van start gaan. De actie werd opgeschort door het hooggerechtshof als gevolg van een juridische strijd over de uitzettingen.

De regering stelt dat de grootschalige uitzetting onder meer is afgeblazen vanwege ''juridische overwegingen en diplomatieke moeilijkheden''. Haaretz bericht dat Oeganda en Rwanda geen asielzoekers wilden opnemen die onder dwang waren uitgezet.

Israël had de asielzoekers omgerekend circa 800 euro en een vleigreis aangeboden. Wie het aanbod afsloeg riskeerde de gevangenis.

Demonstraties

Een week geleden betoogden duizenden mensen in Tel Aviv tegen het uitzettingsplan. Er wordt vaak gehamerd gehamerd op de geschiedenis van Israël. Het land is vooral gesticht door ontheemden uit Europa die de Jodenvervolging van de jaren 1933-1945 hadden overleefd. Als land gesticht door vluchtelingen zou Israël de Afrikanen niet mogen wegsturen, volgens tegenstanders van het uitzettingsplan.

Een groep activisten heeft opgeroepen asielzoekers in huis te nemen om ze te laten onderduiken. De groep wordt daarom ook de 'beweging Anne Frank Thuis Toevluchtsoord' genoemd.