Het Centraal-Amerikaanse Costa Rica heeft de 38-jarige Carlos Alvarado Quesada tot president gekozen. De centrumlinkse Alvarado won in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen ruim van zijn vijf jaar oudere conservatief-christelijke rivaal, Fabricio Alvarado Muñoz.

Fabricio Alvarado was in februari met een kwart van de stemmen de winnaar van de eerste stemronde, maar Carlos Alvarado heeft hem zondag ruim ingehaald.

De autoriteiten meldden dat ruim 60 procent van de 2,2 miljoen opgekomen kiezers zijn stem uitbracht op de centrumlinkse Alvarado. Ongeveer 1,1 miljoen stemgerechtigden hebben niet gestemd.

De winnende Alvarado is de politieke erfgenaam van de scheidende president Luis Guillermo Solís van de Burgers Actie Partij (PAC). Alvarado moet politiek gaan manoeuvreren, want hij heeft geen meerderheid in het parlement. Beide Alvarado's zijn daarom al in gesprek met mogelijke coalitiepartners.

Costa Ricanen vieren overwinning presidentskandidaat Alvaro Quesada
51
Costa Ricanen vieren overwinning presidentskandidaat Alvaro Quesada

Stabiel

Het kleine Costa Rica telt bijna vijf miljoen inwoners en is al heel lang een van de stabielste landen van Latijns-Amerika. Nadat er in 1948 toch een burgeroorlog was uitgebroken die 44 dagen duurde, werd in 1949 besloten het leger helemaal af te schaffen.

Het stabiele land is economisch voortvarender dan andere landen in de regio. Het voert momenteel een vooruitstrevend beleid voor milieu en duurzaamheid en trekt daarom ook veel 'ecotoeristen'. Bijna alle elektriciteit komt uit duurzaam opgewekte energie.

Financiële problemen

Maar ondanks geringe inflatie en forse economische groei raakte de regering vorig jaar in grote financiële problemen. De nieuwe regering staat nu voor de taak te proberen te voorkomen dat het 'een gewoon Latijns-Amerika land' wordt, dat wordt geplaagd door corruptie, gewelddadige drugscriminaliteit en uit de hand lopende begrotingstekorten. In 2017 liep het begrotingstekort van Costa Rica op tot 6 procent van bbp (bruto binnenlands product).

Het aantal moorden loopt voor dit relatief kalme land de afgelopen jaren ook flink op. Vorig jaar zijn ruim zeshonderd mensen vermoord. Dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Volgens de autoriteiten komt dit door drugscriminaliteit.

Ook onder de honderden Nederlanders die zich er hebben gevestigd, leidt dit tot onrust. Begin 2016 werd er een Nederlands echtpaar vermoord op hun houtplantage in het noordwesten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!