De Russische ambassadeur in Londen zegt dat de Britse geheime diensten verantwoordelijk zijn voor het vergiftigen van oud-spion Sergei Skripal en diens dochter Yulia.

 

Ambassadeur Alexander Yakovenko zegt op de Russische zender NTV dat ''deze provocatie" uitgevoerd is door de Britse geheime diensten, aldus staatspersbureau Sputnik.

Hij komt tot die slotsom omdat de Britten volgens hem niet met feiten op tafel komen en weigeren samen te werken met de Russen. ''Dergelijke gang van zaken brengt ons tot de conclusie dat het een provocatie is die wordt georganiseerd door geheime diensten."

Volgens Yakovenko wil de Britse regering hiermee de aandacht afleiden van de Brexit-onderhandelingen. Volgens hem heeft Londen namelijk ingestemd met haast alle eisen die de Europese Unie heeft gesteld. Daarnaast willen de Britten zich als leider opstellen in de anti-Ruslandpolitiek om de steun van het parlement en het volk te verkrijgen.

Rel

Sinds Groot-Brittannië Rusland beschuldigd heeft van de vergiftiging, is er een diplomatieke rel ontstaan. De Britse Premier Theresa May kondigde eerst aan 23 Russische diplomaten uit te zetten. Rusland beantwoordde dat met een uitzetting van hetzelfde aantal Britse diplomaten.

Afgelopen week besloten veel Europese en Noord-Amerikaanse landen Groot-Brittannië te steunen en een of meerdere Russische diplomaten de deur te wijzen. Daarop deed Rusland weer hetzelfde met diplomaten uit de betreffende landen. Daarnaast werden nog meer Britten uitgezet. 

Gezondheid

Skripal (66) ligt nog altijd in een Brits ziekenhuis nadat hij werd vergiftigd met een zenuwgas. Hij is in levensgevaar, maar zijn toestand is stabiel. Zijn 33-jarige dochter is buiten levensgevaar. Het is nog niet duidelijk of de vergiftiging blijvende schade heeft aangericht bij het tweetal.

Beiden werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bankje bij een winkelcentrum in de Britse stad Salisbury. Vader en dochter werden gevonden door agent Nick Bailey, die ook enige tijd in het ziekenhuis lag als gevolg van het gif. 

Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht
163
Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!