Paus Franciscus heeft in zijn paasboodschap opgeroepen tot vrede in de Gazastrook. Hij zei dat dit nu getroffen wordt door conflicten die ''de weerlozen niet sparen''.

De paus sprak deze woorden twee dagen nadat bij protesten van Palestijnen in de Gazastrook zeker vijftien mensen om het leven kwamen. Ook vielen er circa 1.400 gewonden.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar het geweld, maar Israël wil hier niet aan meewerken. Israëliërs en Palestijnen geven elkaar de schuld voor wat er vrijdag is gebeurd.

De paus riep ook op tot vrede in de hele wereld. Hij stipte onder meer het bloedvergieten in Syrië aan en wees erop dat de Syriërs ''zijn uitgeput door een vrijwel eindeloze oorlog''. Ook noemde hij Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo als landen waarvoor hij vrede wenst.

Verder vroeg hij om internationale steun voor Venezuela om te voorkomen dat nog meer mensen hun land moeten verlaten wegens de politieke en economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land.

Zegen

De paus gaf de zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld). Dit deed hij traditiegetrouw vanaf het balkon van de Sint-Pieter in Vaticaanstad. Op het Sint-Pietersplein hadden zich tienduizenden mensen verzameld om naar hem te luisteren.

Eerder was de paus voorgegaan in de mis. Naar het Sint-Pietersplein waren circa vijftigduizend bloemen gebracht. Ook vanaf de Keukenhof in Lisse was een lading bloemen op transport naar Rome gegaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!