Gouverneur Aman Tuleyev van de regio Kemerovo, waar tientallen doden vielen door de brand in een winkelcentrum, heeft ontslag genomen. Het Russische staatspersbureau Sputnik meldde dat Toelejef uit vrije wil opstapt.

De autoriteiten in Kemerovo liggen na de verwoestende brand van afgelopen week onder vuur, omdat de hulpverlening volgens de bevolking veel te traag op gang was gekomen.

Ook zou het grote aantal slachtoffers mede te wijten zijn aan het niet naleven van de voorschriften voor brandveiligheid. President Vladimir Poetin noemde de brand het gevolg van "criminele nalatigheid".

Volgens de Russische autoriteiten vielen door de brand 64 doden, onder wie 41 kinderen.

Toelejef was sinds 1997 gouverneur van Kemerovo. Zijn termijn liep tot 2020.

Arrestaties

Een commissie die de brand onderzoekt zei vorige week al dat er meerdere ernstige mankementen waren geconstateerd aan de constructie van het gebouw en overtredingen bij het gebruik van het winkelcentrumcomplex. Een beveiligingsbeambte had het brandalarm uitgeschakeld en de nooduitgangen van het gebouw waren geblokkeerd.

De politie heeft in totaal vijf mensen gearresteerd na de brand. Onder de arrestanten zouden de directeur van het winkelcentrum zijn en twee medewerkers van het bedrijf dat het brandalarm voor het winkelcentrum verzorgt.