Rusland noemt de doorzoeking van een vliegtuig van de maatschappij Aeroflot op de Britse luchthaven Heathrow een "regelrechte provocatie".

Het Verenigd Koninkrijk bevestigt het toestel te hebben doorzocht. Minister van Veiligheid Ben Wallace noemde zaterdag de maatregel een gebruikelijke procedure.

"Dat gebeurt om het Verenigd Koninkrijk te beschermen tegen de georganiseerde misdaad en om bescherming te bieden tegen degenen die schadelijke zaken als drugs en vuurwapens het land proberen binnen te brengen'', liet Wallace weten. Hij voegde eraan toe dat het Russische toestel na de controle gewoon kon vertrekken.

Volgens de Russen is het echter tegen alle regels om een vliegtuig te doorzoeken zonder dat het cabinepersoneel aan boord is.

De verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland is sinds de aanslag op de oud-spion Sergei Skripal verslechterd. Over en weer zijn tientallen diplomaten uitgewezen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!