Rusland heeft het Verenigd Koninkrijk laten weten dat iets meer dan vijftig Britse diplomaten moeten vertrekken uit het land. Het Kremlin meldt via persbureau Sputnik dat tot de maatregel is besloten omdat Moskou bij de diplomatieke uitwisseling naar "gelijkheid" streeft.

Londen heeft een maand gekregen om ervoor te zorgen dat er net zoveel Russische diplomaten in Groot-Brittannië zijn als Britse diplomaten in Rusland.

Eerder zette Moskou al 23 Britse diplomaten het land uit als vergelding voor de uitzetting van 23 Russische diplomaten uit Groot-Brittannië. Die moesten op bevel van de Britse premier Theresa May uit Groot-Brittannië vertrekken.

Aanleiding voor het diplomatieke conflict is de vergiftiging van voormalig dubbelagent Sergei Skripal en zijn dochter.

Zenuwgas

De twee werden begin maart bewusteloos aangetroffen op een bank in de Engelse stad Salisbury. Al snel bleek dat het om een aanslag ging en er zenuwgas was gebruikt.

Londen beschuldigt Rusland van betrokkenheid, maar Moskou ontkent. Rusland liet zaterdag ook weten met Yulia Skripal te willen praten. The Times meldt dat de Russen bij de Britse autoriteiten hebben benadrukt dat ze volgens het internationaal recht de gelegenheid moeten krijgen Yulia Skripal te bezoeken.

Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht
163
Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht

Eigen verhaal

Enkele dagen geleden meldde het ziekenhuis dat de twee behandelt, dat de toestand van de 33-jarige Yulia Skripal snel verbetert. Rusland wil daarom graag horen wat de vrouw zelf over de vergiftiging te zeggen heeft.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het eerst gaat polsen hoe Yulia Skripal over het verzoek denkt, voordat het met een antwoord aan Moskou komt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!