De politieagent die Alton Sterling twee jaar geleden doodschoot in de Amerikaanse plaats Baton Rouge is ontslagen. De andere betrokken agent is drie dagen geschorst.

Dat heeft de baas van de politie vrijdagavond lokale tijd bekendgemaakt. Alton Sterling, een 37-jarige zwarte cd-verkoper, werd in 2016 op straat neergeschoten in Baton Rouge, Louisiana. 

"De sancties moeten voor een einde van de gespannen sfeer in de gemeenschap zorgen", aldus de politiechef. 

De politieagenten reageerden destijds op een melding over een gewapende man. Op videobeelden is te zien dat agenten de cd-verkoper tegen de grond hebben gewerkt. Op enig punt roept iemand "hij heeft een vuurwapen'', waarna een agent zijn wapen trekt. Daarop lijken schoten te klinken.

Dinsdag werd bekend dat de agenten definitief niet vervolgd worden voor het neerschieten van Sterling. 

Zwarte verdachten

De door omstanders gefilmde dood van Sterling lag in de Verenigde Staten erg gevoelig. De beelden, ook die van andere, soortgelijke incidenten, leidden tot woede over de manier waarop politieagenten vaak zwarte verdachten tegemoet treden. Betogers gingen de straat op om rechtvaardigheid te eisen.

Beide agenten hebben al aangegeven in beroep te gaan tegen het ontslag en de schorsing.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!