Bij de massale protesten in de Gazastrook zijn vrijdag meerdere Palestijnen gedood aan de grens met Israël. Ongeveer 350 mensen raakten gewond bij de 'Mars van de terugkeer', zei het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Israëlische militairen schoten bewust op Palestijnen, zoals het leger vrijdag ook had aangekondigd. Volgens berichten in de Palestijnse media kwamen meer dan 20.000 mensen naar de protestmars.

Verschillende Palestijnse actiegroepen en politieke partijen wilden met de actie een ''recht op terugkeer" ondersteunen voor Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen in wat nu Israël is.

Israël verwerpt een terugkeer van de honderdduizenden gevluchte Palestijnen en hun nakomelingen naar hun voormalige grondgebied.

De protesten zouden moeten duren tot 15 mei. De Palestijnen vieren 15 mei als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de eerste oorlog in het Midden-Oosten in 1948.

Doden bij massaal protest Palestijnen Gazastrook
64
Doden bij massaal protest Palestijnen Gazastrook

Sluipschutters

Israël heeft diverse maatregelen genomen in verband met de protesten. Zo zijn ongeveer honderd sluipschutters langs de grens geposteerd en is prikkeldraad aangebracht. De demonstranten willen bij de grens een tentenkamp inrichten.

De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, waarschuwde de Palestijnen niet te dicht bij het grenshek te komen. ''Iedereen die het hek nadert, riskeert zijn leven'', aldus de bewindsman.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!