Duizenden Palestijnen zijn vrijdag in de Gazastrook bij de grens met Israël bijeengekomen op de eerste dag van een weken durend protest. Met de zogeheten 'Mars van de terugkeer' eisen de actievoerders dat Palestijnen die in het verleden het gebied ontvluchtten, mogen terugkeren in wat nu Israël is.

Het protest is georganiseerd door verschillende Palestijnse actiegroepen en andere politieke organisaties, die aanspraak maakt op het recht van terugkeer van de miljoenen gevluchte Palestijnen en hun nakomelingen.

Het is de bedoeling dat er tot 15 mei dagelijks wordt gedemonstreerd. Israël wijst terugkeer af omdat dan de Joodse bevolking de meerderheid zou verliezen.

Het land heeft diverse maatregelen genomen in verband met de protesten. Zo zijn ongeveer honderd sluipschutters langs de grens geposteerd en is prikkeldraad aangebracht. De demonstranten willen bij de grens een tentenkamp inrichten.

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman waarschuwde de Palestijnen niet te dicht bij het grenshek te komen. ''Iedereen die het hek nadert, riskeert zijn leven'', aldus de bewindsman.

Doden

In de Gazastrook zijn vrijdag vijf Palestijnen om het leven gekomen door Israëlisch vuur. 365 mensen raakten gewond.

Een van de slachtoffers kwam om door een Israëlische granaat. Het incident vond plaats in de buurt van Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Het is niet duidelijk of de slachtoffers meededen aan het protest.

Het ministerie van Gezondheid zegt dat het dodelijke slachtoffer een 27-jarige boer is, die volgens plaatsgenoten op het land aan het werk was.

Het Israëlische leger bevestigt het incident, maar meldt dat de twee personen zich verdacht gedroegen bij het veiligheidshek. "Een tank vuurde op hen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!